Що впливає на смак Вашої кави?
На смак кави у вашій чашці впливає сорт кави, технологія його обробки та навіть місце, де воно дозрівало.
У промислових обсягах вирощують такі сорти кави: робусту, арабіку, ліберіка та ексцельза.
Найпопулярніша завдяки своєму смаку та аромату - арабіка, наступна за популярністю робуста. Арабіка досить примхлива під час вирощування, дерева потребують весь час догляду, поливу та добрив.
Для робусти в першу чергу важливе тепло, тому її вирощують тільки в тропічному кліматі. Дерева цього сорту кави більш стійкі до посух та злив, не хворіють і не потребують особливого догляду.
В залежності від висоти, на якій була вирощена кава, навіть один і той самий сорт може мати відмінності в смаку. Якщо кава зростала на висоті 600-1200 метрів, то смак матиме земельні й трав'яні відтінки. Кава що вирощувалась вище на відмітці 1200-1800 метрів має присмак горіху, цитрусових або ванільно-шоколадний.
Найбільше відтінків в смаку має високогірна кава, тому вона вважається найкращою, але й найскладнішою у виробництві. Такі плантації недосяжні для техніки, і врожай збирають вручну, ретельно відбираючи найкращі зерна.
Так званий "Кавовий пояс" охоплює 80 країн-виробників кави, але найбільших виробників, які забезпечують світовий попит трохи менше ніж 50.
Лідери з них:
1. Бразилія - безумовний лідер який забезпечує 35% світового попиту на каву;
2. В'єтнам - виробляє 17% від загального виробництва кави і займає другу позицію;
3. Колумбія - 11% від світового виробництва;
4. Індонезія - близько 4%.
Для цих країн кава — один з головних складових економіки.
Усі види кави мають однакову будову зернини, а відрізняються лише за розміром, кольором та смаковими якостями. Кавова зернина містить в собі більш ніж 100 хімічних сполучень, більшість яких і формує особливий смак та аромат кави в процесі обсмаження.
Найбільш загальновідома складова кави – кофеїн, саме за його властивості енергетика так і полюбляють каву в усьому світі. Більший вміст цього алкалоїду в робусті ніж в арабіці.
З приємний аромат обсмажених зерен відповідає тригонелін, який в процесі обсмаження створює відповідні ароматичні сполуки. Золотаво-коричневий колір та солодкий присмак обсмаженим зернам дарують цукри, які під час термічної обробки карамелізуються. Арабіка містить близько 8% вуглеводів, а робуста 3-4%. А ще кавові зерна мають у складі жири й саме вони під час зберігання погіршують смакові якості продукту через прогіркання.
Завдяки великому вмісту у складі ліпідів та цукрів, арабіка має більш інтенсивний смак і характерну кислинку, а в робусті більше кофеїну і хлорогенової кислоти, які роблять смак більш гірким та важчим.
Виробники кави змішують ці два сорти не тільки заради економії, а й в пошуках нових купажів і смаків. Робуста здатна надавати каві більшої щільності та характерної кавової пінки, але з цим додається і характерна гірчинка та важчий аромат.
Значною мірою на смак кави впливають органічні кислоти, що в ній містяться. Фруктові кислоти надають напою тонких ноток, але якщо процес ферментації затягнути, то відбудеться накопичення оцтової кислоти, яка зіпсує смак напою. Чим темніше обсмаження, тим менше кислот залишається в каві. Гіркувато-терпкого смаку каві надають таніни, що в ній містяться.
Одна чашка американо містить такі корисні речовини як: рибофлавін (В2), пантотенова кислота (В5), тіамін (В1), ніацин (В3), калій, марганець, магній та фосфор. Тому навіть якщо ви в шаленому темпі встигаєте випити лише каву, ви все одно не залишитесь без вітамінів та мінералів.
Найбільше каву все ж таки люблять за кофеїн, який стимулює нашу центральну нервову систему, розширює кровоносні судини, що сприяє кращому постачанню кисню до клітин. Кофеїн здатен стимулювати мозкову діяльність, пришвидшувати реакції та покращувати настрій, саме тому кава здатна зробити будь-який похмурий день теплішим.
Вчені з Дослідницького інституту Крембіля довели, що кава здатна знизити ризики розвитку таких хвороб як Альцгеймера та Паркінсона. Так регулярне вживання 3-4 чашок кави на день знижувало ризики розвитку хвороби на 32-65 %. Цікавим є той факт, що на це впливає не вміст кофеїну, а ступінь обсмаження кави та вміст антиоксидантів. Антиоксиданти, також здатні захищати клітини нашого організму від пошкоджень вільними радикалами.
А ще кава сприяє кращому травленню і прискорює розщеплення жирів, тому добрий обід добре завершити саме чашечкою кави.
Але як в усьому важлива гармонія, так і кава має свою культуру споживання. Не слід зловживати кількістю кави, щоб не затьмарити задоволення від напою симптомами передозування. А щоб добре висипатися, не вживайте каву за декілька годин до сну.